Flere katte lider af diabetes

Overvægt øger risikoen for dårligt helbred, også hos vores kæledyr, og flere forskningsstudier viser at der er en tydelig sammenhæng mellem overvægt og diabetes. Mange diabetestilfælde hos katte skulle derfor kunne undgås.

Med samme frekvens som i Agrias statistik ville det indebære at af Sveriges 1,3 millioner katte behandles cirka 5.000 katte årligt for diabetes. Oven i det kommer formentligt et stort antal katte der aldrig får stillet diagnosen.

- En overvægtig kat har det ikke godt, og der er derfor al mulig grund til at modstå de bedende øjne og miaven efter mad. Det er vigtigt at give korrekt fodermængde og holde styr på kattens vægt, fastslår Lene K. Jørgensen, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

En kat spiser cirka ti gange dagligt og i små portioner. Der er en risiko for at man giver for meget tørfoder - eller giver tørfoder i den rigtige mængde men komplementerer med vådfoder eller kattegodbidder.

- Vej din kat så du ved hvad normalvægten er og gør det til en vane at mærke katten efter med jævne mellemrum, anbefaler Lene.  Du skal kunne ane ribbenene samt se en talje på den korthårede kat.

En kat kan ikke tåle at tabe sig hurtigt eller at sulte. Få hjælp på en dyreklinik hvis din kat skal tabe sigt. Der findes forskellige typer specielt dietfoder med lavt indhold af kulhydrater.

Symptom som kan tyde på at katten har fået diabetes:

•    Øget urinmængde
•    Øget appetit og tørst
•    Glansløs pels
•    Kattens muskler svinder ind
•    på sigt - vægttab

Middelaldrene kastrerede hankatte har højere risiko for at udvikle diabetes.

 

Dagens Gossip