Flere kræftsyge skal diagnosticeres hurtigere, lover ny aftale

Danskere, der bliver ramt af en kræftsygdom, skal have en bedre behandling og en bedre chance for at overleve.

Det er essensen af en aftale, som regeringen og Danske Regioner netop har indgået på kræftområdet, skriver Jyllands-Posten.

Konkret betyder det, at de praktiserende læger landet over skal uddannes bedre til at opdage patienter med symptomer på kræft. Samtidig skal lægerne have direkte adgang til at booke en skanning på sygehusene til patienter, der har mere komplekse kræftsymptomer.

Aftalen er en udmøntning af regeringens sundhedsstrategi "Jo før - jo bedre" og finansloven for 2015, hvor der i alt er afsat 1,1 milliarder kroner til en såkaldt tidlig kræftindsats.

- Vi skal væk fra den gængse opfattelse, som især mange mænd har, nemlig at symptomerne nok går over af sig selv, hvis man venter med at gå til lægen. Og så skal lægerne uddannes bedre til at opspore alvorlig sygdom tidligere, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til Jyllands-Posten.

Omkring 37.000 danskere bliver hvert år diagnosticeret med en kræftsygdom, og selv om flere og flere af de ramte overlever sygdomsforløbet, halter Danmarks bagefter vores nabolande, når det gælder overlevelsesprocenten.

Det er især livsstilsfaktorer såsom rygning, der sender Danmark i bund i overlevelsesstatistikken. Kun lidt over halvdelen af danske kræftpatienter er i live, fem år efter at diagnosen er blevet stillet. I vores nordiske nabolande er det 75 procent, påpeger ministeren.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), erkender, at der er risiko for, at sygehusene bliver overbebyrdet med henvisninger fra praktiserende læger.

- Det er en balance. De praktiserende læger skal på den ene side være gatekeepere og sørge for, at det er de rigtige patienter, de henviser. Men de skal også sørge for at få deres mistanke afklaret hurtigt, også selv om den er lille, siger han til Jyllands-Posten.

Aftalen skal udrulles fra efteråret 2015.

/ritzau/

 

Dagens Gossip