Flere og flere vil bo rent på Roskilde Festival

Tomme øldåser, pizzabakker, ødelagte pavilloner, cigaretpakker, engangsbestik, brugte tallerkener og halvtomme dåser med makrel, tun eller leverpostej. Traditionen tro flyder det med affald på Roskilde Festivals campingområde, som har været åbent siden lørdag.

Men hvis man går en tur igennem campingområdet i Vest, så vil man på et tidspunkt krydse en grænse, som egentlig er usynlig - og så alligevel ikke. For så snart grænsen krydses, så er al skrald forsvundet.

Her kan man se det grønne græs, og man kan faktisk dufte den friske luft, som hersker hen over pladsen. Der hænger skraldeposer på hvert eneste hjørne, og campinggæsterne rydder op efter sig selv.

- Det er fantastisk! Her er jo rent, udbryder en kvinde, da hun træder ind på området.

Vi befinder os i Clean Out Loud-området. Det er et forholdsvis nyt koncept i Roskilde-regi, som første gang så dagens lys i 2013.

Her må man larme, alt det man vil. Der er store lejre med tilsvarende store musikanlæg, og der er mennesker, som drikker øl og hygger sig.

Den eneste forskel er altså, at de 4000 gæster, som bor her, rydder op efter sig selv. Men faktisk var der langt flere, som gerne ville være en del af den rene fest. Det siger Freja Marie Frederiksen, som er projektleder for festivalens bæredygtighedsindsats.

- Interessen for området har været massiv, og det tog fusen på os. Vi fik 11.000 ansøgninger, og det er rigtig ærgerligt, at vi måtte skuffe så mange, som egentlig gerne ville hjælpe med at gøre festivalen renere, siger hun.

Derfor har festivalen taget interessen til efterretning og håber allerede næste år at være klar til at understøtte det store ønske fra gæsterne. Men på lidt længere sigt har Roskilde Festival et andet og mere ambitiøst ønske.

- Mit helt store ønske er, at hele festivalen bliver betragtet som en ren festival i fremtiden. Så kan vi lave et afgrænset trash-område, hvor man så kan vælge at campere, hvis man gerne vil det, siger projektlederen.

Men hun erkender det er svært at ændre på en kultur, som har hersket på festivalen i mange år.

- Jeg håber, at det bliver normen, at der er rent på campingområderne. Og ikke som nu, hvor det er et tilvalg. Det er dog et langt sejt træk, da mange har en holdning til, hvordan man plejer at gøre på Roskilde Festival, siger Freja Marie Frederiksen.

/ritzau/

Dagens Gossip