Flere penge skal redde Europa fra økonomisk ørkenvandring

Skrevet af admin

21/01/2015

Mest læste i dag

For blot få år siden var det utænkeligt at sende flere euro i omløb, men økonomer venter, at det vil ske nu. Den Europæiske Centralbank (ECB) vil for første gang starte seddelpressen for at købe statsobligationer op.

Det sker i et forsøg på at redde europæisk økonomi fra en langvarig ørkenvandring med deflation og stagnation. Beslutningen ventes truffet af bankens styrelsesråd torsdag.

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian siger, at det er en beslutning, der har været længe undervejs.

- Det bryder med den oprindelige tankegang i ECB om at bruge den form for ekspansiv pengepolitik.

- Men styrken af krisen og dens længde har fået centralbanken til at indse, at den er nødt til at bruge de midler, der er til rådighed. Deflationen overtræder ECB's mål om en inflation på to procent meget markant, siger Steen Bocian.

Cheføkonomen venter, at ECB's opkøbsprogram vil blive på 750 milliarder euro - svarende til 5625 milliarder danske kroner eller knap tre gange det danske bruttonationalprodukt.

- Spørgsmålet er så, i hvilke lande ECB vil købe statsobligationer. Det får vi at se torsdag. Det kan blive i lande som Portugal, Spanien og Italien, mens opkøb i Grækenland måske vil vise sig at være for risikabelt, siger Steen Bocian

Opkøbene i statsobligationer vil få renterne til at falde, og euroen vil dermed blive yderligere svækket overfor den amerikanske dollar. Det vil gøre europæiske varer billigere og dermed styrke eksportmulighederne.

Cheføkonom i Sydbank Jacob Graven advarer mod at tro, at medicinen virker på patienten med det samme.

- Der vil gå nogen tid, før det virker. Deflationen vil ikke blive vendt til inflation lige det første halve år, siger Jacob Graven.

ECB's opkøbsprogram vil dog kunne smitte af på Danmark. Går det bedre for europæisk økonomi, vil det gavne den danske vækst. De lavere renter vil dog ifølge Jacob Graven kun have marginal effekt på de danske realkreditobligationer.

- Renten til boligejerne vil måske falde en lille smule, men det bliver meget marginalt, siger Jacob Graven.

Til gengæld venter økonomerne, at den danske Nationalbank vil sænke renten på indskudsbeviser. Den er i forvejen negativ med 0,20 procent.

Sænkes den yderligere, vil det blive dyrere for bankerne at have penge i Nationalbanken. Økonomer vurderer, at det allerede vil kunne ske torsdag.

/ritzau/