Flertal af danske mænd: Ja, der er ligestilling

Danske mænd og kvinder ser vidt forskelligt på, om der er ligestilling i Danmark. Det viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten forud for kvindernes internationale kampdag søndag.

Flertallet af danske mænd - 53,6 procent - mener, at der er ligestilling på arbejdsmarkedet. Men kun 20 procent af kvinderne er enige i det samme udsagn.

Samme billede tegner sig, når danskerne bliver spurgt, om der er ligestilling i hjemmet: 63,1 procent af mændene svarer ja, mens kun knap fire ud af 10 kvinder - 39,7 procent - har samme opfattelse.

En del af forklaringen skal findes i, at mænd og kvinder er opdraget forskelligt til, hvordan man taler om køn og kønsproblematikker, mener lektor og mandeforsker på RUC Kenneth Reinicke.

- Én af grundene til, at du ser den forskel, er, at mænd oftest slet ikke er socialiseret eller opdraget til overhovedet at tænke på eller se ligestillingsproblematikker, siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge den danske kønsforsker og professor i statskundskab på Stockholms Universitet, Drude Dahlerup, har kvinderne generelt ret i, at der ikke er ligestilling.

- Det her handler jo ikke bare om, hvad man synes. Det handler om, hvordan tingene rent faktisk ser ud med hensyn til løn, magt, hvem der udgør den økonomiske og politiske elite, og så videre og så videre.

- Der er sket store ændringer mod øget ligestilling, men kigger man på fakta, er der slet ikke noget at diskutere - der er stadig mange punkter, hvor der absolut ikke er ligestilling, siger Drude Dahlerup, der er i gang med et forskningsprojekt om, hvordan de forskellige køn oplever ligestillingsspørgsmål i Danmark.

Kvindernes internationale kampdag markeres over store dele af verden søndag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip