Flertal afviser oprydning af giftdepot trods stormtrussel

admin

426 uger siden

|

18/05/2016

Dagens topnyheder

Danmarkshistoriens største forureningsskandale spøger fortsat ved høfde 42 på Harboøre Tange ud til Vesterhavet. Her ligger over 100 tons giftigt affald fra Cheminova indkapslet i et depot.

Ifølge kritikere truer klimaforandringer i form af flere storme med at slå hul på depotet. Derfor kræver de, at landspolitikerne tager et ansvar og sikrer den nødvendige medfinansiering til oprydningsarbejdet.

Det skriver Jyllands-Posten onsdag.

- Depotet ligger rigtig dårligt. De har lagt granitsten foran for at beskytte det og skubbet sand op for at forhindre, at der løber for meget vand bagom, når det stormer og er højvande. Men det er ikke nok, og det er kun et spørgsmål om tid, inden der går hul på det, siger Bjarne Hansen, miljøaktivist med fokus på høfde 42, til Jyllands-Posten.

Også Danmarks Naturfredningsforening opfordrer politikerne til at tage ansvar og sørge for, at depotet bliver fjernet.

- Det er et overset problem, der ikke har nogen bevågenhed, fordi giften ligger under jorden. Med de klimaforandringer og mange storme, vi ser, er det en alt for stor risiko at tage ikke at fjerne depotet, siger foreningens formand, Ella-Maria Bisschop Larsen, til avisen.

SF, De Radikale, Alternativet og Enhedslisten ser gerne, at regeringen forsøger at finde pengene på de fremtidige finanslove.

Imens påpeger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) over for Jyllands-Posten, at embedsmændene i Region Midtjylland vurderer, at depotet er sikkert nogle år endnu.

Samtidig understreger han, at regionerne har frem til 2018 til at skabe et overblik over de største jordforureninger. Herefter skal staten og regionerne forhandle prioritering og finansiering af de forurenede områder.

- Det er - jævnfør jordforureningsloven fra 1999 - regionerne, der har det fulde ansvar for den offentlige indsats mod gamle jordforureninger. I dette tilfælde er det altså Region Midtjylland (...), skriver han i en mail til avisen.

Imens siger regionens formand, Bent Hansen (S), til Jyllands-Posten, at Region Midtjylland ikke kan løfte opgaven alene.

/ritzau/