Flertal klar til at stoppe Skats besøg i folks haver

Fremover får Skat ikke lov til at gå ind på privatgrund for at tjekke, om der bliver udført sort arbejde på de danske villaveje.

Det synes sikkert, efter at der torsdag viste sig et blåt flertal ved førstebehandlingen af skatteminister Karsten Lauritzens (V) lovforslag om at stoppe Skats uanmeldte kontroller på privat grund.

Ifølge De Konservatives Brian Mikkelsen vil det styrke borgernes retssikkerhed, at de nu kan smække havelågen i over for skattefolkene:

- Vi er stolte af, vi er med til at vippe Skat ud af folks private baghaver, hvor de i øvrigt aldrig har haft noget at gøre uden dommerkendelser. Jeg har kæmpet for det længe, og nu tyder det endelig på, at alle uskyldige borgerne kan være i fred i deres egen have, siger Brian Mikkelsen.

Han kalder det skandaløst, at Skat i forbindelse med de gennemførte kontroller "hverken har kunnet fortælle, hvad de har fået ud af deres kontroller, eller hvorfor de konkret har kontrolleret folk".

- Borgerne har været holdt i mørket, og Folketinget har ikke måtte se Skat efter i sømmene. Den tidligere regering gennemførte simpelthen en lov, hvor man ikke målte effekten eller kontrollerede, om myndigheden var åben om, hvorfor de kontrollerede folk, siger Brian Mikkelsen.

Socialdemokraterne, som står bag den hidtidige praksis på området, mener til gengæld, at V-regeringens lovforslag mest vil være til gavn for de firmaer, som snyder med skat og arbejdsforhold, mens de lovlydige firmaer bliver dårligere stillet:

- Det er det eneste lovforslag fra den borgerlige regering som omhandler social dumping. Derfor er det også lidt paradoksalt, at det handler om at forringe Skats muligheder for at kontrollere social dumping og sort arbejde, siger Jeppe Bruus, der er social dumping-ordfører for Socialdemokraterne.

Han kan blandt andet støtte sig til et høringssvar fra Bygge-, Anlægs- og Trækartellet(BAT-kartellet), der vurderer, at det nye lovforslag "ingen positiv betydning har for de virksomheder og arbejdstagere, der overholder landets regler, kollektive aftaler, love og forskrifter i øvrigt".

- Derimod vurderer BAT-kartellet, at lovforslaget er et kærkomment "retssikkerhedsinitiativ for de virksomheder og privatpersoner, der udøver social dumping og sort arbejde samt dem, der glemmer, eller ligefrem bevidst snyder, og omgår landets love og regler, hedder det i høringssvaret.

Skatteminister Karsten Lauritzen mener dog, at Skat fortsat vil have de nødvendige muligheder for kontrol. Lovforslaget er en del af skatteministerens retssikkerhedspakke, der skal sikre borgerne en fair og ordentligt behandling efter flere skandaler i Skat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip