Flertal på plads trods kritik: S, DF og R støtter kommuneaftale

Venstre-regeringen har sikret sig opbakning i Folketinget til den økonomiaftale for 2016, der er forhandlet med Kommunernes Landsforening (KL).

Således har Finansministeriet fredag meddelt, at Socialdemokraterne, De Radikale og Dansk Folkeparti har indgået en aftale med Venstre om gensidig støtte til fremtidige aftaler, som en siddende regering indgår med kommuner og regioner.

- Det glæder mig, at vi har kunnet nå denne aftale. Den sikrer ikke blot afklaring om kommunernes økonomi for 2016, men lægger samtidig et solidt fundament under aftalesystemet mellem kommuner, regioner og staten, erklærer finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Aftalen betyder, at det resultat, som regeringen og KL i sidste uge forhandlede sig frem til for den kommunale økonomi i 2016, vil få et flertal bag sig, når et aktstykke klokken 15 behandles i Folketingets Finansudvalg.

Samtidig vil enhver fremtidig regering uanset farve kunne se frem til støtte for indgåede kommune- og regionsaftaler fra de fire partier.

- Partierne tilkendegiver derfor fremover at ville stemme for et aktstykke, som den til enhver tid siddende regering måtte oversende til godkendelse i finansudvalget forudsat, at aktstykket er baseret på en aftale indgået med KL henholdsvis Danske Regioner, lyder det i aftaleteksten.

Aftalen er kommet på tale, efter at de konservative torsdag meddelte, at man ikke vil stemme for aftale, da der næste år vil ske stigninger i grundskylden.

Over for TV2 News kalder den radikale finansordfører, Martin Lidegaard, aftalen nødvendig.

- Det er noget rod, at det skal komme så vidt, og det håber jeg nu, at vi kan undgå fremover, siger han og uddyber:

- Hvis kommunerne ikke kan føle sig sikre på, at de får pengene til at udføre den service, så kan de ikke udføre den ordentligt. Det er ikke vores demokrati værdigt, at det her går op i hat og briller.

/ritzau/

 

Dagens Gossip