Flertal for at udvide kulegravning af dansk krigsindsats

Efter flere måneders politisk skyttegravskrig om den nedlagte Irak- og Afghanistankommission tager sagen en ny drejning.

Liberal Alliance, som i månedsvis har forsøgt at få frigivet kommissionens dokumenter til offentligheden, foreslår nu, at justitsminister Søren Pind (V) kan udvide og genstarte kommissionsarbejdet, så det også omfatter den danske krigsindsats på Balkan.

Det skriver Politiken.

- En mulighed er at tage 90'ernes krige med. Det er for mig at se et rigtig fint spor at tænke ud ad. Dermed neutraliserer man også noget af det politiske drilleri, siger udenrigsordfører Mette Bock (LA).

Hun henviser til, at den hidtidige kommissions fokus udelukkende var på krige i VK-regeringens tid, mens den danske indsats på Balkan skete under en SR-regering.

Mette Bock har kontaktet de øvrige partier og inviteret til en drøftelse om kommissionens fremtid.

Håbet er at "finde fælles fodslag om en løsning", og ideen om at udvide kommissionen får allerede opbakning fra et bredt politisk flertal uden om regeringen fra Enhedslisten til De Konservative. Dermed ligner forslaget et muligt politisk kompromis.

Socialdemokraterne og De Radikale, som havde regeringsansvaret, da Danmark sendte soldater til både FN- og Nato-ledede operationer på Balkan, er klar til at udvide feltet, hvis det er prisen for at genoptage kommissionens arbejde.

- For os er det afgørende, at vi også politisk lærer af erfaringerne fra Danmarks krigsdeltagelse, siger retsordfører Trine Bramsen (S) til Politiken.

Udenrigsordfører Naser Khader (K) er også klar til at nedsætte en ny og bredere kommission, mens Dansk Folkeparti siger nej til ideen.

Justitsminister Søren Pind vil ikke kommentere sagen.

Irakkommissionen blev nedsat af den tidligere regering i 2012 og skulle dels undersøge grundlaget for Irakkrigen, dels undersøge den danske håndtering af fanger i Irak og Afghanistan.

V-regeringen lukkede dog sidste år kommissionen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip