FLSmidth i plus trods orkanlignende modvind

Når FLSmidths administrerende direktør, Thomas Schultz, kigger ud på verden fra kontoret i Valby, er der ikke mange lyspunkter. Det til trods kunne koncernen, der leverer udstyr, service og ingeniørhjælp til cement- og minebranchen, levere et plus for 2015.

Rekordlave råvarepriser holder mineselskabernes investeringslyst tilbage og får dem til at spare på opgraderinger og renoveringerne af miner. Samtidig holder den økonomiske opbremsning i specielt Mellemøsten cementforbruget tilbage.

- Den globale vækst var lavere end forventet i 2015, og ligeledes udviklede FLSmidths kernemarkeder sig mere negativt end forventet.

- Det forventede opsving i cementindustrien blev udskudt, og situationen i mineralmarkedet blev forværret hurtigere og kraftigere end forventet ved årets begyndelse, skriver FLSmidth om årets udvikling.

Det er da også gået tilbage. Omsætningen er faldet med en lille milliard til 19,7 milliarder kroner, mens resultatet næsten halveret til 425 millioner kroner.

Modvinden giver sig størst udslag i ordrebeholdningen, der faldt fra 17,7 milliarder kroner til 14,8 milliarder kroner.

- Mens vi anerkender den vedvarende modvind i markedet, fortsætter vi med at se fremad, alt imens vi forbedrer vores effektivitet og konkurrenceevne – en lavkonjunktur er nemlig en mulighed for at gøre selskabet klar til fremtiden, skriver Thomas Schultz.

FLSmidth har længe omstruktureret og forsøgt at tilpasse sig virkeligheden efter finanskrisen. Det er sket ved at fokusere mere på vedligeholdelse end nysalg.

Derudover er der sagt farvel til godt 3000 medarbejdere de seneste år, så der nu arbejder små 13.000 i koncernen.

Fremtiden er usikker for FLSmidth, hvilket giver sig udtryk i forventningerne til fremtiden. I 2016 venter selskabet af omsætte for mellem 17 og 20 milliarder kroner, altså enten en smule bedre eller markant dårligere end i 2015.

- Forventningerne til 2016 for koncernen afspejler den nuværende høje markedsvolatilitet og lave visibilitet. I et sådant miljø er risikoen for uforudsete hændelser og overraskelser meget høj, skriver FLSmidth.

/ritzau/

 

Dagens Gossip