Flugten fra Udkantsdanmark er taget til i styrke

Skrevet af admin

08/02/2015
Sundby på Lolland. Foto: Polfoto.

Mest læste i dag

Du har sikkert hørt det før: Flere danskere flytter fra landet og ind til de større byer.

Men urbaniseringen i Danmark er taget til i styrke de senere år, viser opgørelser fra Danmarks Statistik og Eurostat, skriver Jyllands-Posten.

Indbyggertallet i byer med mindst 20.000 personer er steget med 7,6 procent siden 2009, mens befolkningen i landdistrikterne er faldet med 5,2 procent.

I de tætbefolkede storbyområder er tilvæksten så stor, at Danmark er et af de lande i EU, som forholdsmæssigt har oplevet den største bevægelse fra land til by.

Ifølge Martin Damm, der er formand for kommunernes forening, KL, har Folketinget et stort ansvar.

- Vi behøver ikke ligefrem at jage folk ud af landdistrikterne, men det er man godt på vej til i dag. Byerne er snart det eneste sted, hvor man kan uddanne sig, så det er ikke mærkeligt, at de unge flytter, siger han til Jyllands-Posten.

Udviklingen gør det svært at leve et godt liv langt væk fra byerne, mener landsbyforsker Jørgen Møller fra Aalborg Universitet.

- Uddannelser, kulturelle tilbud, huspriser, den offentlige service, sundheden - på mange parametre sakker udkanten langt efter, siger han til avisen.

Flere politikere og eksperter foreslår en kommission, der skal undersøge, hvordan man skaber et mere helt Danmark.

Minister for By, Bolig- og Landdistrikter, Carsten Hansen (S), erkender, at udviklingen medfører store problemer i dele af landet. Men han afviser, at der skal laves en decideret kommission.

I stedet vil regeringen nedsætte en arbejdsgruppe på tværs af flere ministerier, der skal komme med en handlingsplan for yderområderne, siger han.

I europæisk målestok er Danmark langt fra et af mest urbaniserede lande. Kun 22 procent af befolkningen bor ifølge eurostat i tætbefolkede storbyområder. Det hører til blandt den laveste andel i Europa.

/ritzau/