Fly skal fragte våben: Danmark vil hjælpe oprørere med at bekæmpe islamister

Det danske Hercules-transportfly, som skal til Irak, ser ikke umiddelbart ud til at skulle transportere nødhjælp til civile.

Ifølge det beslutningsforslag, som regeringen mandag har fremlagt, har FN nemlig hidtil afvist at bruge militærfly som det danske Hercules til at transportere nødhjælp. Derfor lyder opgavebeskrivelsen i beslutningsforslaget:

- Opgaverne inkluderer, som udgangspunkt, transport af personel, våben, ammunition, materiel og forsyninger til de irakiske og kurdiske styrker, samt øvrige samarbejdspartnere.

- Flyet vil ligeledes kunne transportere nødhjælp, men FN har hidtil afvist at benytte militærfly hertil i den givne situation, står der i beslutningsforslaget.

Læs også: Høj risiko for at dansk transportfly bliver beskudt i Irak

I første omgang lagde regeringen ellers op til, at det danske fly skulle af sted for at sende nødhjælp til tusinder af mennesker, som er flygtet på grund af Islamisk Stats (IS) brutale fremmarch i Nordirak.

- Fra dansk side vil vi byde ind med yderligere humanitær hjælp og et transportfly, som vil kunne bruges til transport af materiel og nødhjælp til området. Også direkte transport ind til de nødstedte i Nordirak, lød den første meldinger fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

På et møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag kom det frem, at regeringen også ville tillade flyet at transportere våben og ammunition til de kurdiske og irakiske styrker, som kæmper mod Islamisk Stat.

På mødet fik udenrigsminister Martin Lidegaard støtte fra samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten, der først på et hovedbestyrelsesmøde søndag sagde ja til at stille sig bag missionen.

Efter mødet torsdag sagde Martin Lidegaard:

- Vi har været i dialog med både FN og USA om, hvor vi bedst kan gøre nytte, og det er med vores transportfly til transport af både nødhjælp og våben, sagde udenrigsministeren.

Mandag eftermiddag offentliggjorde regeringen så det beslutningsforslag, som skal hastebehandles i Folketingssalen onsdag.

Af forslaget fremgår det altså, at nødhjælp bliver en sekundær opgave for det danske Hercules fly og de op til 55 personer inklusiv logistikhold, forbindelsesofficerer og eventuelt et mindre sikringshold, som ledsager flyet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip