Fly til Storbritannien sprøjtes mod zikamyg

Fly med kurs mod Storbritannien fra zikaramte lande skal fremover sprøjtes indvendigt med insektgift. Det har den britiske regering har besluttet, skriver avisen The Guardian fredag.

Beslutningen skal ses som en sikkerhedsmæssig foranstaltning, der skal hjælpe med at stoppe spredningen af det myggebårne virus. Smitten er blevet sat forbindelse med tusindvis af misdannelser hos nyfødte i Brasilien.

- Det er et forebyggende tiltag, der skal reducere risikoen for passagerer på deres flyrejse til Storbritannien. Jeg vil gerne understrege, at risikoen for at blive smittet i Storbritannien er meget lav, siger Jane Ellison, minister for folkesundhed, til The Guardian.

- Vi råder folk, der rejser til de berørte områder, til at reducere risikoen for at blive smittet ved at bruge myggespray og have langærmede trøjer og bukser på, tilføjer hun.

Zikavirusset er blevet konstateret hos mennesker i mindst 26 lande i særligt Latinamerika. Brasilien er hårdest ramt, men også lande i Caribien er påvirket.

I Storbritannien bliver størstedelen af passagerfly fra disse områder i forvejen sprøjtet indvendigt med insektgift. Det sker for at undgå, at for eksempel malaria og andre insektbårne sygdomme kommer ind i landet.

Zikavirusset er endnu ikke konstateret i Storbritannien. Men to personer i Irland har været smittet. De er siden kommet sig helt.

Zikavirus mistænkes for at kunne give underudviklet kranie og hoved og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Risikoen opstår, hvis den vordende mor bliver smittet inden fødslen.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, erklærede mandag zikaepidemien for en global trussel.

/ritzau/

 

Dagens Gossip