Flygtninge presses ind i lokalsamfund

På blot to uger kan klasseværelserne i en nedlagt skole i udkanten af Ribe forvandles til hjem for 92 flygtninge.

Det samme gælder for en lang række kommunale bygninger over hele landet, hvis et nyt lovforslag fra Miljøministeriet, som ventes fremsat for Folketinget i denne måned, bliver vedtaget. Det skriver Politiken lørdag.

Forslaget kommer efter aftale med Kommunernes Landsforening, og det giver både kommunerne mulighed for at skrotte lokalplaner – og dermed flytte flygtninge ind i bygninger til andre formål – og ret til uden tilladelse at bygge flygtningeboliger i bebyggede landzoner.

Alt sammen fordi landets kommuner har store problemer med i tide at finde boliger til det stigende antal flygtninge.

Som det er i dag, kræver den slags, at man ændrer lokalplanen. Her har de lokale borgere ret til at blive hørt i otte uger, og hele processen tager sædvanligvis et år.

Men i Miljøministeriets udkast har naboerne intet at skulle have sagt. Først efter Politikens henvendelse har ministeriet ændret i forslaget, så de lokale beboere nu har fået to ugers høringsret.

Alligevel er det totalt uacceptabelt, fordi loven – selv med to ugers høringsfrist – vil underkende borgernes mest centrale rettigheder i planloven, mener advokat og specialist i miljøret Håkun Djurhuus, som har bistået Advokatrådet med et høringssvar til lovforslaget.

- Jeg mindes ikke, at jeg har set et så vidtgående forslag før. Det er helt usædvanligt, siger Håkun Djurhuus til Politiken.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) erkender, at man har rettet til efter Advokatrådets kritik og Politikens henvendelse.

- I første omgang vurderede vi, at det var op til den enkelte kommune at bestemme, om de ville høre naboerne.

- Men det er klart, at jeg tager inddragelsen af lokalsamfundet meget alvorligt. Derfor tager vi en to-ugers obligatorisk høring med i lovforslaget, siger ministeren.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip