Flygtningehjælpen: Nye udvisningsregler ændrer intet

Nye udvisningsregler, der kan hjemsende flygtninge, selvom der endnu ikke er varig fred i deres hjemland, vil ikke få nogen reel betydning for asylansøgere med midlertidig opholdstilladelse, da lovforslaget ikke gælder flygtninge, der er personligt forfulgte.

Sådan lyder det fra Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, efter at justitsminister Mette Frederiksen (S) fredag aften sendte et lovforslag til høring, hvori de nye udvisningsregler indgår.

- Stramningerne ændrer ikke ved, hvem der for ophold. Der vil ikke falde flere afvisninger, fordi det er den samme bruttogruppe af asylansøgere, man har med at gøre, siger han.

Jyllands-Posten har tidligere skrevet, at to tredjedele af flygtningene fra Syrien i 2013 tilhørte flygtningekategorien "individuelt forfulgte", mens den sidste tredjedel er på flugt for "ikke-individuelle omstændigheder", hvilket refererer til de generelle forhold i asylansøgerens hjemland.

De nye regler betyder, at en person fra den sidstnævnte gruppe kan blive udsendt de første fem år, vedkommende er i Danmark, uden at der tages højde for en række traditionelle hensyn såsom tilknytning til Danmark og helbred.

De nye regler betyder også, at personer, der ikke er personligt forfulgte i forhold til FN-konventioner, ikke kan få familiesammenføring med ægtefælle og børn det første år her til lands.

Og det er ifølge Andreas Kamm den hårdeste stramning.

- Den gruppe, som får beskyttelsesstatus for ikke-individuelle omstændigheder, bliver ramt af stramningerne, fordi det er her, familiesammenføring hører til, siger han.

Generalsekretæren mener ikke, at det er de rigtige forudsætninger, der ligger til grund for det nye lovforslag, som kommer, nu da 20.000 asylansøgere ventes at komme til landet både i år og næste år som følge af blandt andet borgerkrigen i Syrien.

- Lovforslaget er lavet ud fra en vurdering af, at situationen i Syrien er af sådan midlertidig karakter, at det ikke kan betale sig for folk at få deres familie herop, men den forudsætning er ikke fair. Der er ingen, der tror, at konflikten i Syrien er slut om et år, siger han.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip