Flyrejser giver hver 12. dansker hovedpine

Sommeren er ofte ensbetydende med flyrejser sydpå, men for mange danskere er begivenheden slet ikke så glædelig, som den burde være.

En ny undersøgelse fra Aalborg Universitet viser nemlig, at hver 12. dansker, svarende til otte procent, lider af såkaldt flyrelateret hovedpine.

Det fortæller Sebastian Bao Dinh Bui, som sammen med Torben Petersen, står bag forskningsstudiet.

- Vi har modtaget 254 besvarelser, og ud af dem er der 89, der lider af hovedpine i forbindelse med flyrejser, siger han.

Der ligger nogle faste kriterier for, hvornår man kalder det flyrelateret hovedpine. Ud af de 89 var der 21, som lever op til kriterierne for, at man kan kalde det flyrelateret hovedpine.

Symptomerne beskrives som en meget kraftig og pulserende hovedpine.

- Smerten ligger mellem 7 og 9 på 10-skalaen, så den er meget intens, og den opleves oftest kun i den forreste del af hovedet.

Indtil videre er det ikke afgjort, hvad hovedpinen skyldes, men de to studerende har en teori.

- Vi mener, at hovedpinen skyldes, at der sker en udvidelse af hjernearterierne. Viser det sig at være korrekt, så kan vi begynde at tænke i medikamenter.

Sebastian Bao Dinh Bui fortæller, at brugen af triptaner, som er medicin til migrænepatienter, er effektiv til forebyggelse og forhindring af hovedpinen.

De to kandidatstuderende, som læser Medicin med Industriel Specialisering, lagde ud med en spørgeskemaundersøgelse til testpersonerne.

For at blive endnu klogere på problemstillingen, har de også udført undersøgelser, hvor testpersoner for eksempel har været i trykkammer for at simulere en rigtig flyvetur.

Der er blandt andet taget spytprøver fra personerne i trykkammer, og de prøver håber studiets ophavsmænd nu på, kan be- eller afkræfte, at sygdommen kommer af en udvidelse af hjernearterier.

Undersøgelsen er blevet optaget i det anerkendte tidsskrift Journal of Headache & Pain.

På verdensplan anslås det, at cirka 100 millioner mennesker lider af flyrelateret hovedpine, men på trods af det er sygdommen ikke særligt belyst.

/ritzau/

 

Dagens Gossip