Flystyrt skaber stadig splid i Polen efter fem år

Polen markerede fredag femårsdagen for det flystyrt i Rusland, der dræbte den daværende præsident, Lech Kaczynski, og 95 embedsmænd.

Selv om det nu er fem år siden, at flyet styrtede ned i tæt tåge ved en militær landingsplads i den russiske by Smolensk, er det stadig et kontroversielt emne.

Politikere fra oppositionen antyder, at flystyrtet var et politisk attentat, som regeringen forsøger at dække over.

Den dræbte præsidents tvillingebror, Jaroslaw Kaczynski, har beskyldt både den russiske og den polske regering for at have ansvar for hans brors død.

Ulykken er blevet et varmt debatemne op til valget den 10. maj, særligt efter at der dukkede nye udskrifter op som fortæller lidt mere om, hvad der blev sagt i cockpittet.

Polske medier har i de seneste uger beskrevet, hvordan overordnede pressede militærets piloter til at foretage en risikabel landing i ekstremt dårligt vejr.

Optagelser fra flyet tyder på, at nogen drak øl inde i cockpittet eller meget tæt på cockpittet.

Syv gange bliver nogen bedt om at være stille eller forlade cockpittet.

Optagelser svækker tilsyneladende anklager fra visse dele af oppositionen om, at der var tale om en sammensværgelse og et bevidst angreb.

I Polens hovedstad, Warszawa, blev der fredag holdt to separate mindehøjtideligheder for ofrene.

Præsident Bronislaw Komorowski, som ventes at genvinde præsidentembedet ved valget i maj, mindedes ofrene sammen med premierminister Ewa Kopacz ved den historiske militærkirkegård Powazki.

Samtidig lagde Jaroslaw Kaczynski en krans ved et stort kors af levende lys, som var stillet op foran præsidentpaladset.

Ved denne mindehøjtidelighed deltog et par hundrede fortrinsvis ældre medlemmer af hans konservative Lov- og Retfærdighedsparti.

- Det var helt sikkert et attentat, siger pensionisten Stanislaw Kornaszewski, der deltog i markeringen.

Hans holdning deles af omkring 20 procent af polakkerne, viser en meningsmåling.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip