Flyveledere anklages i dødsulykke med polsk præsident

De to piloter har fået skylden for, at et polsk præsidentfly i 2010 forulykkede, og 96 personer - heriblandt landets daværende præsident Lech Kaczynski - omkom.

Men to russiske flyveledere satte gang i det skæbnesvangre forløb, der førte til, at flyet styrtede i lufthavnen i den russiske by Smolensk i tæt tåge.

Det siger en polsk anklager i Warszawa fredag.

Den ene af de russiske flyveledere tiltales for at være "direkte ansvarlig for at have bragt flytrafikken i fare, mens den anden tiltales for utilsigtet at forårsage en flyulykke", ifølge den militære chefanklager i Warszawa, Ireneusz Szelag.

Polen vil nu forsøge at få de to russiske statsborgere retsforfulgt, men hvordan det skal ske, vil anklageren ikke oplyse.

Anklageren præsenterede fredag en ekspertgennemgang af minutterne før dødsulykken, der betragtes som den værste i fredstid i Polens historie.

Rusland har indtil videre nægtet at udlevere flyvraget til de polske myndigheder med henvisning til, at efterforskningen fortsat er i gang.

Flere topfolk i den polske regering døde, da det russisk producerede Tupolev-fly forulykkede 10. april 2010.

Delegationen var på vej til en mindeceremoni i Katyn for tusinder af polske officerer, som blev dræbt af sovjetisk politi i 1940.

Rusland nægtede denne massakre indtil Sovjetunionens sammenbrud.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip