Flyvestation: Flystyrt kan skyldes generelt problem

Tidligst i løbet af onsdagen vil det stå klart om de problemer, der tirsdag fik en pilot til at skyde sig ud med katapultsæde af et F-16-fly over Nordsøen, betyder, at der skal indføres nye sikkerhedsforanstaltninger.

Det oplyser chefen for operationer hos Fighter Wing Skrydstrup, Uffe Holstener, tirsdag aften til Ritzau.

- Nu koncentrerer vi os først og fremmest om, hvordan vi får bjærget flyet, så havarikommissionen kan komme i gang med de tekniske undersøgelser, siger han.

Spørgsmålet er, om det problem med landingsstellet, som fik piloten til at skyde sig ud af flyet, er generelt problem, som omhandler flere fly.

- Det er de ting, vi er ved at kigge på nu med vores egne sikkerhedsfolk og med den havarikommission, som er ved at blive samlet, sagde chefen for Fighter Wing Skrydstrup, oberst Anders Rex, tidligere tirsdag til Ritzau.

Tirsdag aften diskuterer havarikommissionen og sikkerhedsfolkene derfor, om der skal træffes nye sikkerhedsforanstaltninger lige her og nu.

- Det kommer helt an på de diskussioner, som vi vil have over aftenen, sagde Anders Rex forud for aftenens møder.

Han ønskede på det tidspunkt ikke at udtale sig om, hvad der kan være årsag til fejlen.

- Vi ved det ikke endnu. Vi kan ikke sige endnu, hvad der er sket, og jeg vil helst ikke gætte på, hvad der er gået galt, sagde han.

Flyet ligger lige nu nede i vandet, og man vil gerne bjærge det så hurtigt som muligt for bedre at kunne danne sig et overblik over, hvad der er sket.

Marinehjemmeværnets fartøj Lyø våger over flyet og har bjærget flere mindre vragdele.

- Der lå flere mindre vragdele på vandoverfladen, da vi kom herud, og vi har samlet en del op, udtalte premierløjtnant Ole Thomassen tidligere tirsdag aften i en pressemeddelelse.

Ifølge en pressemeddelelsen fra Marinejemmeværnet har Lyø fået besked på, at det skal blive i området til onsdag aften.

Piloten er ikke kommet noget til.

- Han har det efter omstændighederne godt. Han er ved at blive tjekket fra top til tå, for at vi kan sikre os, at alt er, som det skal være. Men han var ved godt mod, da han kom hjem, siger Anders Rex.

Det, at udskydningen var kontrolleret, er en af årsagerne til, at piloten har det godt.

- Kontrollerede udskydninger sker ved en hastighed og en højde, hvor vi har rigtig godt styr på det, siger Anders Rex.

/ritzau/

 

Dagens Gossip