FN: 166.000 indbyggere i Vanuatu er påvirket af orkan

Over halvdelen af befolkningen i Vanuatu, der sidste weekend blev ramt af den tropiske orkan Pam, er blevet påvirket af ødelæggelserne, oplyser FN's katastrofeorganisation, Unocha, lørdag.

Konkret vurderer FN, at 166.000 indbyggere i Vanuatu har fået ændret deres liv på den ene eller anden måde, efter at orkanen ramte øerne med vindstød over 300 kilometer i timen.

- Omkring 166.000 personer, over halvdelen af Vanuatus befolkning, er blevet påvirket af den tropiske cyklon Pam på 22 øer, skriver Unocha i en situationsrapport.

Samtidig er det officielle dødstal blevet opjusteret til 16.

- Fødevarelagre og vandreserver er ved at blive udtømt og vil ikke holde mere end et par uger på de ramte øer, hedder det videre i rapporten.

Der er over 60 beboede øer i Vanuatu, men nødhjælpsarbejdere er kun lykkedes med at nå omkring 15 af dem.

Drikkevand og mad er blandt de største mangelvarer i Vanuatu, hvor mange indbyggere er afhængige af egne afgrøder. Afgrøder, der nu er blevet ødelagt af stormen.

- Kokosnød- og bananplantager er blevet delvist ødelagt, hvilket vil have en betydelig effekt på længere sigt, siger Unocha.

Fødevaresikkerheden har desuden lidt et betydeligt knæk, fordi mange indbyggeres husdyr som eksempel svin og fjerkræ, gik til i stormen.

Flere internationale nødhjælpsorganisationer har mobiliseret hjælp til Vanuatu, der ligger knap 2000 kilometer fra Australien.

Skolerne i landet er blevet lukket indtil foreløbig 30. marts.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip