FN: 2014 har direkte kurs mod alle tiders varmerekord

FN's vejragentur, WMO, offentliggjorde onsdag nye tal, der viser, at 2014 efter alt at dømme bliver det varmeste år på jordkloden, siden man begyndte at måle temperaturer for over 150 år siden.

14 ud af de 15 varmeste år nogensinde, 2014 medregnet, er alle målt i det 21. århundrede, lyder det fra WMO.

- Den globale opvarmning holder ikke pause. Det, der er særligt usædvanligt og bekymrende i år, er de forhøjede temperaturer i store områder af verdenshavene, siger WMO's generalsekretær, Michel Jarraud.

Fra januar til oktober var den gennemsnitlige globale temperatur 0,57 grader celsius over gennemsnittet for perioden 1961-1990, og medmindre november og december giver året en kold afslutning, bliver 2014 det varmeste år nogensinde foran 2010, 2005 og 1998.

Og verden skal heller ikke regne med et mirakel for det globale klima, når der næste år holdes klimatopmøde i Paris.

Dertil er løfterne fra verdens politiske ledere simpelthen for uambitiøse, lyder meldingen fra Christiana Figueres, leder af FN's klimasekretariat, under det igangværende COP20-klimatopmøde i Perus hovedstad, Lima.

- Vi ved allerede nu, at vores fælles bestræbelser ikke er nok til at holde den globale temperaturstigning på under to grader, fordi vi har en ret god idé om, hvad landene er i stand til at gøre på kort sigt, siger hun til Reuters.

De to grader, som hun henviser til, er det langsigtede mål, som verdens lande i 2010 blev enige om at forsøge at holde temperaturstigningen under i forhold til den til præindustrielle temperatur, hvis ikke verden skal opleve store klimatiske forandringer.

Topmødet i Paris næste år er udset til at være det møde, hvor verdens lande skal blive enige om en forpligtende, global aftale. Det er ifølge Figueres realistisk, fordi de største udledere af drivhusgasser - USA, Kina og EU - allerede har vedtaget mål for at begrænse udledningen.

Det vil bare ikke være nok til at holde sig under de famøse to grader, siger hun.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip