FN åbner luftbro til Syrien fra Irak

FN siger, at det for første gang vil fragte nødhjælp ind til Syrien via en luftbro fra Irak. Regeringerne i begge lande har sagt god for planen.

- Vores kolleger på den irakiske side har med tilladelse fra de syriske myndigheder og med samarbejde fra den irakiske regering gjort klar til flyvninger med vinterforsyninger fra Arbil i det irakiske Kurdistan til Qamishli og Hasakeh i det nordlige og nordøstlige Syrien, siger Amin Awad, der leder FN's flygtningeorganisation UNHCR i Syrien.

Der er desperat brug for forsyningerne i svært tilgængelige områder i det krigsramte land, der står over for en ekstrem kold vinter - måske den hårdeste i et århundrede.

- Området i det nordøstlige Syrien har været ekstremt farligt at rejse til siden maj, siger en UNHCR-talsmand, Peter Kessler, som tilføjer, at flygtningeorganisationen har haft en luftbro internt i Syrien fra Damaskus til Qamishli siden juli.

- Men denne luftbro er den første internationale luftbro til Syrien, siger Kessler om luftbroen, hvor de første flyvninger vil blive indledt torsdag.

Den syriske regering har samtidig tilladt grænsepassager i de seneste uger for UNHCR i det nordlige og det nordøstlige Syrien.

Over en million syriske børn lever i dag som flygtninge, de fleste i nabolandene Libanon og Jordan. De befinder sig i en udsat situation, såvel fysisk som psykisk, fremgår det af en nylig undersøgelse foretaget af UNCHR.

Mange flygtningebørn er traumatiserede og ødelagte af borgerkrigen.

Hovedparten af de syriske børneflygtninge går ikke i skole, og mange især drenge tvinges til at arbejde for at kunne forsørge sig selv og deres familier på trods af store indsatser fra FN, frivilligorganisationer og nabolandene, fremgår det af FN-rapporten.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip