FN-chef beder verden om at hjælpe Kobanis indbyggere

FN's humanitære chef, Valerie Amos, beder nu det internationale samfund om at hjælpe indbyggerne i den belejrede syriske by Kobani, skriver det russiske nyhedsbureau Itar Tass.

- Jeg opfordrer dem, der er i stand til at hjælpe, til at gøre det med det samme. Krænkelser af de internationale menneskerettigheder og den humanitære folkeret skal stoppes. Hvis vi ikke handler nu, vil det blive endnu en tragedie for det syriske folk og en skamplet på menneskehedens samvittighed, siger Valerie Amos.

Det er uklart præcis hvilken type af hjælp, som Amos efterspørger.

Militante fra Islamisk Stat har overtaget omkring 40 procent af den syriske grænseby, mens de lokale kurdiske militser stadig kontrollerer 60 procent.

- Jeg er ekstremt bekymret for de personer, der fortsat er fanget i Kobani på grænsen til Tyrkiet. Vi har ikke sikre informationer, men det tyder på, at der er civile i byen, der ikke er i stand til at komme ud, siger Amos.

En FN-udsending til Syrien opfordrede fredag Tyrkiet til at gribe ind for at hindre en massakre i Kobani, hvis eller når Islamisk Stat vinder kontrol over byen. Han siger, at han frygter en gentagelse af den massakre som fandt sted i 1995 i Srebrenica i Bosnien, hvor over 8000 muslimske mænd og drenge blev slået ihjel af bosniske serbere.

Staffan de Mistura, der er FN's udsending til Syrien, appellerer til Ankara om at lade "frivillige" krydse grænsen til Syrien og hjælpe den kurdiske milits, der forsvarer den kurdiske by, som ligger så tæt på grænsen, at tyrkerne kan følge slagets gang med det blotte øje.

- Husker I Srebrenica? Det gør vi. Vi har aldrig glemt det, og vi kommer sikkert aldrig til at tilgive os selv, siger de Mistura.

Han vurderer, at op mod 700 primært ældre personer er fanget i Kobani og at mellem 10.000 og 13.000 har forladt byen, men fortsat befinder sig mellem byen og grænsen til Tyrkiet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip