FN-chef i Gaza: Ødelæggelserne er ubeskrivelige

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, var tirsdag på et kort besøg i Gazastriben - to dage efter at området har fået lovning på næsten 32 milliarder kroner af en række forskellige donorlande.

FN-chefen blev kørt gennem ruinerne af den sønderbombede bydel Shejaia i Gaza City og den nærliggende flygtningelejr Jabaliya, hvor nogle af de mest intense bombardementer fandt sted under krigen i sommer mellem Israel og Hamas.

Titusindvis af palæstinensere blev tvunget væk fra deres hjem under bombardementerne, og mange lever fortsat i lejre.

Ban, der mødte medlemmer fra den nydannede palæstinensiske konsensus-regering, siger, at ødelæggelserne i området er "langt værre, end dem han så i vinteren 2008-2009" i den forrige krig mellem Israel og Gaza.

- Jeg er her med tynget hjerte. De ødelæggelser, som jeg har set her, er ubeskrivelige. Det er langt mere omfattende, end det jeg så i 2009, siger Ban, der senest besøgte området i 2012.

På en donorkonference i Kairo i weekenden fik Gaza lovning på i alt 5,4 milliarder dollar (31,8 milliarder kroner) til genopbygningen.

Qatars udenrigsminister, Khaled al-Attiya, lovede på mødet, at hans regering vil donere en milliard dollar - svarende til små seks milliarder kroner - til Gazas genopbygning. Qatars donation overgår den amerikanske på 212 millioner dollar.

Hamas, der i praksis styrer Gaza, var ligesom Israel ikke inviteret til donorkonferencen.

Kritiske røster siger, at der på konferencen i Kairo var for meget fokus på den materielle genopbygning af Gaza og for lidt fokus på langsigtede løsninger.

Israel, der siden 2006 har håndhævet en total blokade mod Gazastriben, kan blokere for indførsel af byggematerialer og midler til det palæstinensiske område.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip