FN-chef rystet over Ungarns rundspørge om indvandring

Ungarns regering fortsætter med at chokere det internationale samfund.

Senest erklærer FN's kontor for menneskerettigheder sig chokeret over, at Ungarns regering har sendt et spørgeskema til alle landets voksne borgere om deres syn på indvandring.

Undersøgelsen er "ekstremt partisk" og "meget chokerende", siger FN's kommissær for menneskerettigheder.

Spørgeskemaet antyder en forbindelse mellem indvandring og terrorisme ifølge FN-højkommissariatet.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har udsendt undersøgelsen for at sondere befolkningens holdning til indvandring - et felt hvor Orbans regering har anlagt en meget hård - og internationalt kritiseret - linje.

Orban har blandt andet begrædt EU-planer om at tage imod 20.000 flygtninge og en mere fair fordeling af indvandrerne blandt unionens medlemslande.

Premierministeren har sagt, at initiativet "grænser til sindssyge".

Cecile Pouilly, som er talskvinde for FN's højkommissær for menneskerettigheder, siger blandt andet, at der ikke er nogen grund til at antage, at indvandrere har noget som helst med terror at gøre.

FN-kontoret er ifølge talskvinden chokeret over Orbans indledende bemærkninger i undersøgelsen, hvori folk - eksempelvis på udkig efter et bedre job - omtales som en "trussel, vi skal stoppe".

Premierministeren skriver også, at angrebet på det franske magasin Charlie Hebdo i januar er et bevis på, at EU ikke er i stand til at håndtere indvandringsproblematikken.

- Det er denne regerings opgave at bekæmpe diskriminering og fremmedhad, og ved at forbinde disse ting gør den det stik modsatte, siger Pouilly.

Et af spørgsmålene i undersøgelsen hedder:

- Der er nogle, som mener, at den inkompetente håndtering i Bruxelles af indvandring har sammenhæng med, at terrorismen er øget. Er du enig i dette?

Et andet hedder:

- Er du enig med Ungarns regering i, at støtten skal fokuseres på ungarske familier og de børn, de kan få, frem for indvandring?

Orbans parti, Fidesz, har for nylig igen åbnet debatten om dødsstraf i Ungarn.

Det har udløst massiv kritik i udlandet, og Europarådets menneskerettighedskommissær, Nils Muiznieks, har erklæret sig "ekstremt bekymret" over meldingerne.

Fidesz er under pres fra den yderste højrefløj, hvor det EU-skeptiske og indvandringsskeptiske parti Jobbik vinder frem.

/ritzau/Reuters

.

Dagens Gossip