FN: Danske penge kan føre til pakistanske henrettelser

Danmark har siden 2010 ydet 25 millioner kroner i støtte til narkokrigen i Pakistan, selv om der ifølge FN er betydelig risiko for, at det fører til henrettelser af narkodømte.

Alligevel fortsætter pengestrømmen fra Danmark, viser aktindsigt, som Amnesty har fået.

Amnestys medlemsblad kan således ved hjælp af aktindsigt dokumentere, at Danmark i perioden 2010-2015 har brugt mindst 25 millioner kroner på at støtte bekæmpelsen af narkokriminalitet i Pakistan.

Pengene er udbetalt til United Nations Office om Drugs and Crime (UNODC), som står for træningsprogrammer og indkøb af udstyr til Pakistans politi og sikkerhedsstyrker.

Aktindsigten viser, at UNODC sidste år selv advarede Danmark om risikoen for, at danske skattekroner fører til henrettelser i Pakistan.

For selvom Pakistan siden 2008 har haft et såkaldt moratorium for henrettelser, som betød, at dødsdomme ikke blev eksekveret i praksis, blev det ophævet i december 2014.

Siden er over 100 personer blevet henrettet. Over 8000 fanger sidder på dødsgangen – heraf et par hundrede narkokriminelle, skriver Amnesty.

En rapport fra UNODC i 2014 – før henrettelserne blev genoptaget - viser, at UNODC’s danskstøttede aktiviteter i Pakistan kan sende narkokriminelle i galgen:

- Den tekniske assistance, som UNODC yder politiet og Anti Narcotics Force (ANF), øger narkotikabeslaglæggelserne, hvilket kan føre til øgede domfældelser efterfulgt af henrettelser, står der blandt andet i rapporten, der ifølge Amnesty desuden konkluderer:

- Der er en betydelig risiko for, at den tekniske assistance fra UNODC til ANF vil føre til, at narkodømte bliver henrettet, hvis moratoriet for dødsstraf bliver ophævet.

Lige nu venter yderligere otte millioner danske kroner på at blive sendt til UNODC i Pakistan.

/ritzau/

 

Dagens Gossip