FN-ekspert vil straffe Bush-folk for tortur

Ben Emmerson, FN's særlige rapportør om menneskerettigheder og kontra-terror, mener, at amerikanske embedsmænd fra perioden under præsident George W. Bush skal straffes.

Emmerson henviser til den rapport, som Senatets Efterretningsudvalg i Kongressen tirsdag har præsenteret.

Rapporten taler om, at CIA efter terrorangrebet i 2001 begyndte at bruge meget hårdhændede afhøringsmetoder af terrormistænkte. Det skete under et program, siger rapporten, som præsident Bush satte i gang.

Emmerson siger, at "der var en klar politik, som blev orkestreret på højt niveau inden for Bush-administrationen".

De personer fra Bush-administrationen, som planlagde og bemyndigede dette, må retsforfølges.

Det samme gælder for CIA og andre amerikanske regeringsembedsmænd, der begik tortur.

- Når det gælder international lov, så er USA juridisk forpligtet til at stille de ansvarlige for retten, siger Emmerson i en erklæring i Geneve.

I øvrigt siger flere menneskeretsgrupper også, at amerikanske embedsmænd bør retsforfølges i lyset af oplysningerne fra rapporten.

- Det er en chokerende rapport, og det er umuligt at læse den uden at blive oprørt over, at vor regering var involveret i disse forbrydelse, siger Anthony Romero, der er direktør for gruppen American Civil Liberties Union.

Amnesty International siger, at rapporten gør det klart, at CIA gjorde noget ulovligt.

- Tiden er inde til at stå til regnskab, herunder en fuld undersøgelse, retsforfølgelse og hjælp til ofre, siger Stewen Hawkins, der er direktør for Amnesty International.

Kenneth Roth, direktør for Human Rights Watch, noterer sig, at præsident Barack Obamas administration har standset programmet.

Men han mener, at der skal et juridisk efterspil til.

- Kommer der ikke en sandhedssøgende proces, der fører til retsforfølgelse af ansvarlige embedsmænd, så vil tortur være en politisk mulighed for fremtidige præsidenter, mener han.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip