FN: Ekstrem fattigdom kan udryddes i én generation

Mere end en milliard mennesker er løftet ud af ekstrem fattigdom siden 1990, viser FN's statusrapport for 2015-målene, der blev lanceret mandag af verdensorganisationens generalsekretær, Ban Ki-moon.

- Efter markant og kontinuerlig fremgang ved vi nu, at ekstrem fattigdom kan udryddes inden for den næste generation, udtaler Ban Ki-moon i forbindelse med lanceringen af statusrapporten i Oslo mandag.

2015-målene har reddet millioner af liv, siger Ban, men forude ligger stadig et stort arbejde med at hjælpe de omkring 800 millioner mennesker i verden, der stadig lever i dyb fattigdom.

- Vi er kommet til kort på nogle områder. Fremgangen er ikke nået ud til alle, siger Ban Ki-moon.

Han understreger også, at der er store udfordringer på andre områder, blandt andet de krige og konflikter, der har tvunget millioner af mennesker på flugt fra deres hjem.

Samtidig påvirker klimaforandringer de fattigste allermest, siger Ban Ki-moon.

Klimaforandringer og miljømæssig forværring er i gang med at undergrave den fremgang, der er opnået, fastslår rapporten, og spørgsmålet kan ikke udskydes længere, sagde FN's generalsekretær mandag.

- Det er den endelige udfordring i vor tid. Vi nærmer os det afgørende tidspunkt. Jeg beder verdens ledere om at blive enige om et ambitiøst mål i Paris i december, siger Ban Ki-moon med henvisning til det næste klimatopmøde.

Siden 1990 er udledningen af drivhusgasser steget med mere end 50 procent. Ændringer i økosystemer, mere ekstremt vejr og øgede risici for lokalsamfund udgør store udfordringer, understreger FN i rapporten.

Blandt andet er 40 procent af verdens befolkning berørt af hindringer i adgangen til vand, og dette tal ventes at stige.

På en videoforbindelse fra New York kommenterede økonomiprofessor Jeffrey Sachs ved mandagens arrangement i Oslo, hvad han mener er de største udfordringer i de kommende år.

- Vi står over for en fuldstændig katastrofe, foruden de sædvanlige udfordringer. Nu har vi en miljøkatastrofe foran os, siger han.

2015-målene blev vedtaget i 2000. Med udgangspunkt i resultaterne af dem skal der senere på året udarbejdes nye såkaldte bæredygtighedsmål.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip