FN: Europa må tage op mod 200.000 flygtninge

04/09/2015 10:41

admin

Nyheder

Mest læste i dag

EU's medlemslande bør tage imod op til 200.000 flygtninge og fordele dem mellem sig, mener FN's flygtningehøjkommissær, António Guterres.

Han opfordrer til, at EU etablerer et stort fordelingsprogram, som skal være bindende for medlemslandene.

- Folk, der viser sig at have gyldige grunde til at søge beskyttelse, bør kunne benytte sig af et massefordelingsprogram, som skal være bindende for alle EU's medlemslande, siger Guterres i en udtalelse.

Han tilføjer, at i lyset af den igangværende migrantkrise kan der potentielt være behov for, at de europæiske lande tager imod op til 200.000 flygtninge.

Opfordringen kommer forud for et møde senere fredag, hvor EU's udenrigsministre mødes for at drøfte krisen.

Guterres advarer om, at et splittet EU kun kan gavne de menneskesmuglere, der tjener store summer på at sende syrere og andre af sted mod Europa.

- Det er et afgørende øjeblik for EU, som ikke har andet valg end at mobilisere for fuld kraft omkring denne krise, siger flygtningehøjkommissæren.

Senest er billedet af den treårige syrisk-kurdiske dreng Aylan Kurdi, hvis livløse krop blev fundet på en strand i Tyrkiet onsdag, gået verden rundt og blevet symbol på den tragiske flygtningesituation ved Europas grænser.

Med henvisning til billedet af den druknede dreng, som "har ramt folk over hele verden i hjertet", siger Guterres:

- Intet land kan gøre det alene, og intet land kan afvise at tage sin del.

Appellen fra flygtningehøjkommissæren ligger på linje med opfordringer fra Tysklands og Frankrigs ledere om, at EU-landene bør indføre kvoter for fordeling af de tusindvis af flygtninge, der først og fremmest er en byrde for Grækenland, Italien og transitlande i Central- og Østeuropa.

En EU-kilde siger til AFP, at EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, i næste uge vil præsentere en plan for omfordeling af mindst 120.000 flygtninge.

/ritzau/AFP