FN fordømmer flykatastrofe og kræver uhindret adgang

FN's Sikkerhedsråd fordømmer "nedbringelsen" af Malaysia Airlines-flyet over det østlige Ukraine og kræver, at væbnede grupper tillader "sikker, fuld og ubegrænset adgang til ulykkesstedet", skriver Reuters.

Sikkerhedsrådets 15 medlemmer vedtog enstemmigt en resolution, der var foreslået af Australien, som mistede 28 borgere ved torsdagens katastrofe.

Resolutionen kræver, at de ansvarlige for katastrofen retsforfølges, og at alle stater samarbejder fuldt ud.

- Vi skylder ofrene og deres familier at fastslå, hvad der skete, og hvem der er ansvarlige, siger den australske udenrigsminister, Julie Bishop, der var rejst til New York for at forhandle resolutionen på plads.

Både USA og Ukraine mener at kunne bevise, at de prorussiske separatister ved hjælp af russiske våben står bag nedskydningen af flyet, der havde 298 personer om bord, og derfor var det usikkert, om Rusland ville stemme for resolutionen.

Der skulle da også visse ændringer til, før russerne kunne tilslutte sig det australske forslag.

Blandt andet krævede de, at torsdagens hændelse blev betegnet som "nedbringelsen" og ikke "nedskydningen".

Passagerflyet fra Malaysia Airlines var torsdag på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia, da det efter alt at dømme blev ramt af et missil og styrtede til jorden.

Siden da har prorussiske separatister holdt vagt ved ulykkesstedet og kun delvist givet internationale efterforskere og observatører lov til at få adgang til det store område.

Af regeringen i Kijev beskyldes de for at have rodet rundt med vragrester og ødelagt bevismateriale.

Den australske udenrigsminister mener nu, at Rusland og præsident Vladimir Putin må gøre mere for, at de væbnede separatister lader de internationale efterforskere og observatører komme til.

- Rusland må også bruge sin indflydelse til at få konflikten i Ukraine til at høre op, siger hun.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip