FN: Fredsmøde mellem Assad og opposition i januar

Skrevet af admin

|

25/11/2013

Dagens topnyheder

Den syriske regering og landets opposition mødes til de første fredsforhandlinger i den mere end to år lange borgerkrig 22. januar næste år, oplyser FN.

Verdensorganisationens generalsekretær Ban Ki-moon kalder konferencen for en "håbets mission" med det mål at opnå fred i Syrien.

Ban Ki-moon understreger over for begge parter, at målet for konferencen er at udarbejde en deklaration med henblik på indsættelsen af en overgangsregering.

- Generalsekretæren forventer, at de syriske repræsentanter kommer til Geneve med en klar forståelse af, at dette er målet, og med seriøse hensigter om at slutte krigen, der har efterladt flere end 100.000 døde, siger FN-talsmand Martin Nesirky.

Konferencen finder sted i Geneve.

Datoen for konferencen blev offentliggjort efter et møde mellem FN's særlige udsending for Syrien, Lakhdar Brahimi, og russiske regeringsfolk i Geneve.

Brahimi har på FN's vegne forsøgt at arrangere fredskonferencen siden maj, og den er igen og igen blevet udskudt.

Det har blandt andet været svært at opnå enighed om, hvorvidt Iran, der er allieret med Syrien, skal deltage på konferencen.

Det er ifølge den russiske regering endnu uafklaret, om iranerne kommer med.

Parterne har også været uenige om, hvilken rolle Syriens nuværende præsident, Bashar al-Assad, skal spille i forhandlingerne og efterfølgende.

/ritzau/AFP