FN griber ind: Afghansk tolk kan blive i Danmark

Egentlig skulle Enayat Roshan på mandag have forladt Danmark og være fløjet mod Afghanistans hovedstad, Kabul. Men fredag aften ændrede situationen sig pludseligt for den 25-årige afghaner, da FN greb ind i sagen og stoppede tolkens udsendelse.

Det skriver Politiken.

Både Flygtningenævnet og Udlændingestyrelsen vurderer, at den afghanske militærtolks forklaringer om tiden i det amerikanske militær er usammenhængende og har rod i datoerne. Derfor vil de sende ham tilbage til Afghanistan.

Men fredag aften blev han løsladt, blandt andet på grund af hjælp fra en advokat, der forfattede et 69 sider langt brev, som FN’s Menneskeretskomité modtog fredag morgen og derpå straks greb ind i hans sag.

Nu har Danmark seks måneder til at komme med bemærkninger til sagen, hvorefter klient og advokat får tre måneder til at komme med bemærkninger. Til sidst kan der gå et til to år, før der kommer en endelig afgørelse. Det fortæller Marianne Vølund, der er Enayat Roshans advokat.

- Denne og andre sager viser, at det er muligt at få stoppet en udsendelse i sidste øjeblik. Der var jo ingen væsentligt nye oplysninger i sagen i forhold til Flygtningenævnets afgørelse i januar 2013, så sagen viser også, at nævnet måske har truffet en forkert afgørelse, siger Marianne Vølund til Politiken.

Heller ikke hun kender årsagen til Menneskeretskomitéens stop af netop denne udsendelse, men måske skyldes det, at der ikke er et tilstrækkeligt sikkert grundlag for at udsende personen.

I dette tilfælde alene på grund af usammenhængende detaljer i historien.

Sagens hovedperson er også glad for afgørelsen, der udskyder beslutningen om hans fremtid. Enayat Roshan frygter nemlig at blive dræbt, hvis han bliver sendt hjem til Afghanistan.

- Tusind tak. Du har reddet mit liv, skrev han ifølge Politiken i en sms til sin advokat i fredags.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip