FN: Isil begår krigsforbrydelser i Irak

Gruppen Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (Isil) og dens allierede har næsten med sikkerhed begået krigsforbrydelser ved at henrette hundredvis af ubevæbnede mænd i Irak i de seneste fem dage, siger FN's menneskerettighedschef, Navi Pillay.

Indkomne rapporter viser soldater, værnepligtige og politifolk, som havde overgivet sig eller var blevet taget til fange, blive dræbt ved summariske henrettelser, siger hun i en erklæring.

- Selv om antallet af dræbte ikke kan verificeres endnu, så er der efter alt at dømme tale om systematiske, koldblodige henrettelser, hvor størstedelen er sket i Tikrit-området. Det kan næsten med sikkerhed siges at være krigsforbrydelser, siger hun.

Titusinder er flygtet fra de militante i de irakiske byer Tikrit og Samarra, siger Den Internationale Organiastion for Migration (IOM), som advarer mod en langvarig krise.

IOM, som har base i Geneve, siger, at dets kilder i Irak anslår, at 40.000 er flygtet fra Tikrit og Samarra.

IOM anslår, at en halv million er flygtet fra Mosul, Iraks næststørste by, som blev indtaget af de militante tirsdag.

- Usikkerhed spreder sig over hele Irak, og vi forudser en langvarig humanitær krise, siger IOM's koordinator i Bagdad, Mandie Alexander.

FN's flygtningeorganisation sagde fredag, at grupper af flygtninge, der søgte sikkerhed i de nordlige provinser Arbil og Dohuk ikke havde andet end det tøj som de havde på.

- Mange er uden penge og uden noget stad at gå hen, siger FN-talsmanden Adrian Edwards i Genève.

- Manglen på telte og steder at indkvartere flygtningene er den største udfordring lige nu, siger han.

- Mens nogle bor hos familie eller i hoteller, så er mange i Dohuk indkvarteret i skoler, moskeer, kirker og i halvfærdige bygninger på byggepladser, tilføjer han.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip