FN: Israel dræbte 44 palæstinensere på FN-grund i Gaza

Israel skød mod syv FN-skoler i Gaza under sidste års krig og dræbte derved mindst 44 palæstinensere, der havde søgt tilflugt fra luftbombardementerne på nogle af FN's områder.

Det viser en ny FN-rapport som også fastslår, at militante palæstinensere gemte våben og i mindst to tilfælde skød fra et par af skolerne.

- Jeg beklager den kendsgerning, at mindst 44 palæstinensere blev dræbt som følge af israelske aktioner og mindst 227 blev såret i FN's bygninger, der blev brugt som tilflugtsrum, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Han skriver det i et brev til FN's Sikkerhedsråd i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten.

Ban retter samtidig en hård kritik mod militante palæstinensere, der misbrugte FN-bygningerne.

- Jeg er forfærdet over, at militante palæstinensiske grupper vil bringe FN-skoler i fare ved at bruge dem til at skjule våben i, skriver Ban.

Han tilføjer, at de tre skoler, hvor der blev fundet palæstinensiske våben, var tomme på det tidspunkt og ikke blev brugt som tilflugtsrum.

FN's bygninger er ukrænkelige og bør være sikre steder, særligt under en væbnet konflikt, skriver generalsekretæren.

Over 2100 palæstinensere blev dræbt under Gaza-krigen i juli og august sidste år. Af dem var størstedelen civile.

På israelsk side blev 67 soldater og seks civile dræbt af raketter og andre angreb fra Hamas og øvrige militante grupper i Gaza.

FN indledte undersøgelsen af krigen i Gaza i oktober, og både Hamas og Israel havde lovet at samarbejde fuldt ud med FN's efterforskere.

Israels militær indledte selv fem efterforskninger i september, herunder også undersøgelser der omfatter luftangrebene på FN's skoler i Gaza samt en episode, hvor fire palæstinensiske børn blev dræbt på stranden i Gaza.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip