FN kalder udsultning af civile for krigsforbrydelse

Udsultning af syriske civile er en krigsforbrydelse og en potentiel forbrydelse mod menneskeheden, som ikke bør kunne omfattes af nogen amnesti, siger FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad al-Hussein.

Zeid siger videre, at titusinder af civile syrere sidder vilkårligt fængslet, og at de bør frigives.

- I forbindelse med Syrien må vi minde alle om, at der fremsat beskyldninger om handlinger, som er på tærsklen til krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden.

- Handlingerne bør strafforfølges, og der bør ikke kunne gives amnesti, siger Zeid.

Med henvisning til rapporter om udsultning af indbyggere i byen Madaya og under belejringerne af 15 andre byer, siger menneskerettighedskommissæren, at dette ikke blot er en krigsforbrydelse, men en forbrydelse mod menneskeheden.

Zeid tilføjer, at "FN anslår, at titusinder sidder vilkårligt fængslet.

- Det er klart, at de skal frigives, siger han.

FN's Hjælpemission for Irak og FN's menneskerettighedskontor anslår i en nylig rapport, at 3500 "bliver holdt som slaver af Islamisk Stat". "Langt de fleste er kvinder og børn", hedder det i rapporten.

Rapporten giver mange detaljerede beskrivelser af halshugninger, henrettelser ved skydning, folk, der bliver brændt levende, og personer, der bliver kastet ud fra højhuse.

FN har ifølge rapporten også oplysninger om børnesoldater, og bekræftede rapporter tyder på, at mellem 800 og 900 børn i Mosul er bortført for at blive indoktrineret med militær og religiøs træning.

- Selv de utrolige tal over antallet af dræbte og sårede er ikke i stand til at beskrive nøjagtigt, hvor skrækkeligt civile lider i Irak, siger FN's menneskerettighedschef.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip