FN: Lande fortæller ikke sandheden om Hammarskjölds død

Flere centrale spørgsmål mangler at blive besvaret omkring FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død i en flyulykke i 1961 i det, der i dag er Zambia.

Det konstaterer FN's nuværende generalsekretær, Ban Ki-moon, i et brev til FN's Generalforsamling mandag.

FN nedsatte i december et panel med tre eksperter, der på ny skulle forsøge at udrede, hvad der skete natten mellem 17. og 18. september 1961, da flyet med Dag Hammarskjöld styrtede ned, og alle 16 personer om bord døde.

Det uafhængige ekspertpanel, som blandt andet udgøres af en dansk ekspert, hævder ifølge Ban Ki-moons brev, at flere lande har oplysninger om hændelsen, men at de ikke har givet udtømmende svar, har svaret udenom eller har klassificeret informationerne som fortrolige.

Repræsentanter fra Belgien, Frankrig, Tyskland, Sydafrika, USA og Storbritannien er blevet afhørt af ekspertpanelet.

Ban Ki-moon skriver i brevet til FN's Generalforsamling, hvor Mogens Lykketoft (S) er formand, at der skal gennemføres yderligere undersøgelser, og han opfordrer alle lande til at samarbejde.

En pilotfejl blev i mange år anset som årsag til, at flyet styrtede ned, men omstændighederne bag flystyrtet er aldrig kommet frem, og de svenske myndigheder har mast på for at få sandheden om topdiplomatens død frem i lyset.

De seneste år er der dukket nye beviser op i sagen, som peger i retning af, at der måske ligger en forbrydelse bag det tragiske flystyrt, der kostede den svenske FN-chef livet, mens han var fredsmægler i en afrikansk konflikt.

Dag Hammarskjöld blev 56 år og er den eneste leder af FN, som er død i embedet.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip