FN-mægler sætter fredsmøde for Syrien på pause

Fredsmødet for Syrien er foreløbigt slut, siger FN-mægleren Staffan de Mistura, som har ført samtaler med Syriens regering og oppositionen - uden betydelige resultater.

Mistura siger, at man vil holde en pause i processen indtil 25. februar. Der er "stadig meget arbejde igen," melder han.

- Jeg har sagt fra den første dag, at jeg ikke vil holde samtaler for samtalernes skyld. Derfor har jeg taget denne beslutning om at sætte mødet på pause. Det er ikke et punktum eller et sammenbrud i processen, siger Staffan de Mistura.

Han tilføjer, at begge parter har tilkendegivet deres interesse i den politiske proces.

Oppositionen aflyste tirsdag et planlagt møde med Mistura med den begrundelse, at delegationen allerede havde meldt dens krav over for mægleren.

Fredsmødet blev udskudt og udskudt. Men fredag i sidste uge ankom en delegation for Syriens regering i den schweiziske by, hvor de holdt et første møde med Mistura.

Efter pres fra blandt andet USA lykkedes det i løbet af weekenden at få repræsentanter for oppositionen High Negotiations Committee til at møde op i FN-bygningen.

Oppositionen kræver omgående stop for bombninger af civile områder. Delegationen har været frustreret over at konstatere, at Rusland har intensiveret angreb under fredsmødet.

En FN-talsmand har onsdag konstateret, at en luftoffensiv af "hidtil uset" omfang har været rettet mod Aleppo med bidrag fra russiske kampfly.

Fredsmødet i Genève var planlagt som indirekte forhandlinger mellem de stridende parter. De nåede dog aldrig så langt.

Syriens chefforhandler, Bashar al-Jaafari, sagde tidligere på ugen, at man "fortsat var i gang med forberedelserne til de indirekte forhandlinger".

Han har efterlyst oplysninger om, hvem delegationen var.

Et af de centrale mål med processen er at aftale en våbenhvile. Men det er ikke Staffan de Misturas ansvar, har han slået fast.

Det kræver, ifølge FN-mægleren, at de store lande og aktører kommer på banen.

Rusland har foreslået et møde mellem konfliktens hovedaktører i München 11. februar.

Flere end en kvart million mennesker meldes dræbt under den snart fem år lange krig i Syrien.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip