FN og EU hylder mangelfuld fredsaftale for Libyen

Nogle af Libyens stridende parter har søndag indgået en politisk aftale om at danne en samlingsregering og indstille de voldelige konflikter i landet.

Men repræsentanter for den mere islamistiske regering i hovedstaden Tripoli har holdt sig væk fra de FN-støttede forhandlinger.

Alligevel roser både FN og EU aftalen. FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger, at han er "opmuntret" over indgåelsen af aftalen.

- Det er en klar demonstration af politisk vilje og mod og bringer landet et skridt nærmere på at løse den nuværende institutionelle og sikkerhedsmæssige krise, siger Ban i en udtalelse fra FN.

Libyen har befundet sig i kaos siden 2011, hvor landets mangeårige leder, Muammar Gaddafi, blev væltet fra magten og siden dræbt.

Landet har to parlamenter og regeringer, der strides om magten, mens en lang række væbnede grupper kæmper om kontrollen i det olierige land.

Repræsentantrådet er den folkevalgte regering, der er blevet tvunget til at søge tilflugt i den østlige by Tobruk. Rådet har underskrevet aftalen om en samlingsregering og våbenhvile, og det samme har nogle af Libyens forskellige grupper.

Men Nationalkongressen, som har base i Tripoli og er den islamistisk støttede, selvudråbte regering, boykottede den ceremoni, hvor aftalen skulle underskrives søndag.

Nationalkongressen mener ikke, at aftalen er tilfredsstillende, og har krævet flere ændringer.

FN's udsending, Bernardino Leon, sagde ved underskrivelsen af aftalen i den marokkanske by Skhirat, at "døren fortsat er åben for de, der valgte ikke at være her i dag".

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, hylder aftalen som "et vigtigt skridt i retning af at genoptage fred og stabilitet i Libyen". Hun opfordrer ligeledes Nationalkongressen til at tilslutte sig aftalen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip