FN opfordrer til fri adgang til abort i zikalande

FN opfordrer nu lande, der er ramt af den farlige zikavirus, til at sørge for, at kvinder har adgang til prævention og abort, skriver AFP.

Den myggebårne virus hærger især i Syd- og Mellemamerika, som er overvejende katolsk, og hvor landene har en restriktiv abort- og præventionslovgivning.

- Hvordan kan landene bede disse kvinder om ikke at blive gravide og samtidig ikke tilbyde dem muligheden for at stoppe deres graviditet? spørger Cecile Pouilly, talskvinde for FN's højkommissær for menneskerettigheder.

Selv påpeger FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad al-Hussein, at mange piger og unge kvinder i disse lande bliver gravide som følge af voldtægt.

- Især i miljøer, hvor seksuel vold er så udbredt, kan graviditet være svær at forhindre, siger han i en erklæring og fortsætter:

- Love og politikker, der begrænser kvinders adgang til prævention og abort, skal hurtigst muligt revideres.

Virusset mistænkes for at kunne give underudviklet kranie og hoved og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Den risiko opstår, hvis den vordende mor bliver smittet inden fødslen.

Det spredes primært af myggearten Aedes, som er udbredt på store dele af kloden. Zika er især udbredt i Brasilien, men Seruminstituttet har en liste med i alt 29 lande, hvor der er aktiv zikavirus.

Seruminstituttet råder gravide og kvinder, der overvejer at blive det, til at overveje at udskyde ikke nødvendige rejser til områder ramt af zikavirus.

WHO beder fredag om 25 millioner dollar til et seks måneders program, der skal bekæmpe zikavirus.

Organisationen vil undersøge om virusset kan spredes via sex eller blodoverførsler. Det siger en embedsmand fra WHO til nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/

 

Dagens Gossip