FN overvejer at bruge droner i afrikansk kaosland

FN grubler nu over muligheden for at tage ubemandede droner i brug for at overvåge den sekteriske vold, der finder sted i Den Centralafrikanske Republik (CAR).

- Jeg synes, det er meget brugbart redskab i dette territorium, siger Hervé Ladsous, chef for FN's fredsbevarende styrker.

Dronerne kan bruges til at få et overblik over, hvad der foregår på landjorden, hvor kristne og muslimske grupper udkæmper et blodigt opgør, lyder det.

I september overtager en FN-styrke på 12.000 mand den fredsbevarende mission fra de tusindvis af soldater fra EU og Den Afrikanske Union, som allerede befinder sig i det uroplagede land.

Den lille fattige republik har periodevis været plaget af vold og politisk ustabilitet, siden landet blev selvstændigt fra Frankrig i 1960. Men volden eskalerede efter marts 2013, da den muslimske Seleka-oprørsgruppe væltede daværende præsident Francois Bozizé.

Seleka trak sig siden tilbage, og både den kristne gruppe og den muslimske gruppe har stået bag forbrydelser. Kristne grupperinger kendt som "anti-balaka" - hvilket betyder anti-machete - kæmper mod Seleka, og FN estimerer, at gengældelsesvolden har kostet tusindvis af liv.

Verdensorganisationen har tidligere sagt, at der er fare for folkedrab i det afrikanske land. Mere end halvdelen af landets 4,6 millioner indbyggere har brug for hjælp, og hundredtusindvis af mennesker er flygtet fra deres hjem.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip