FN: Parterne fortsætter krigsforbrydelserne i Syrien

Samme dag som Rusland og USA har forhandlet et aftaleudkast til en plan om våbenhvile i Syrien på plads, kommer FN med en ny rapport om krigsforbrydelser i det krigshærgede land.

I rapporten fastslår et FN-panel, at den syriske regering og Islamisk Stat fortsætter med at begå forbrydelser mod menneskeheden, uden at det fører til handling fra det internationale samfund, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Alvorlige krænkelser af menneskerettighederne og den humanitære folkeret fortsætter med uformindsket styrke, der forværres af åbenlys straffrihed, skriver den uafhængige undersøgelseskommission, der er nedsat af FN.

Den skriver også, at "forbrydelser mod menneskeheden fortsat bliver begået af regeringsstyrker og Isis (Islamisk Stat)", og at "krigsforbrydelser er omsiggribende".

Undersøgelseskommissionen består af uafhængige eksperter, der længe har peget på, at sult blandt andet bruges som krigsvåben i Syrien af parter på begge sider af konflikten.

Ifølge kommissionens formand, Paulo Pinheiro, er der ingen af parterne i den over fem år lange borgerkrig, der respekterer internationale menneskerettigheder.

- Den fragmenterede syriske stat er på randen af kollaps, skriver kommissionen også i rapporten, der fylder 31 sider.

Kommissionen opfordrer de 15 lande i FN's Sikkerhedsråd til at henvise konflikten i Syrien til Den Internationale Straffedomstol i Haag (ICC) eller en anden nedsat krigsforbryderdomstol.

Siden Syrien ikke er medlem af ICC, er det kun med henvisning fra FN's Sikkerhedsråd, at ICC kan tage sagen op.

Kommissionen har en liste over mistænkte krigsforbrydere fra begge sider, som ligger i sikkerhed hos FN i Genève.

Siden 2011 har den uafhængige FN-kommission konkluderet, at der begås krigsforbrydelser i Syrien.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip