FN-rapport: Udsultning eller overgivelse er syrernes valg

Alle parter i Syriens borgerkrig beskyder og belejrer lokalbefolkningen for at skræmme og udsulte de civile, lyder det onsdag fra en FN-kommission i Syrien, der i en ny rapport dokumenterer overgrebene.

- Regimet anvender belejringstaktik og udnytter behovet for basale nødvendigheder som vand, mad, husly og medicin, som del af dens militære strategi, lyder det ifølge observatørerne.

FN-kommissionen ledes af Paulo Sérgio Pinheiro, der fordømmer, at flere end 250.000 fortsat er under belejring i det borgerkrigsramte land, hvilket han beskriver som en "udsultning eller overgivelses-kampagne".

- At man nægter at give humanitær hjælp, mad og basale nødvendigheder såsom medicin og rent vand har tvunget folk til at vælge mellem at overgive sig eller udsultning, sagde den brasilianske diplomat på et pressemøde i schweiziske Genève.

FN-kommissionen blev oprettet for mere end tre år siden af FN's Menneskerettighedsråd med henblik på at undersøge de forbrydelser, der bliver begået i borgerkrigen, som FN estimerer har kostet flere end 140.000 livet.

Senere på måneden præsenterer kommissionen dens rapport, over de seneste seks måneder, for rådet.

Rapporten fordømmer blandt andet, at 20.000 har været fanget uden mad og medicin i en palæstinensisk flygtningelejr, der ligger i Yarmuk, som er forstad til hovedstaden Damaskus.

- Folk har intet at spise og alle deres forsyninger er opbrugt, så de har været tvunget til at spise blade fra planter.

- Der er forlydende om dødsfald grundet udsultning, lyder det ifølge rapporten.

Der rapporteres også om en stigning i antallet af børn, der bliver brugt i krigen til eksempelvis at bemande kontrolposter og sågar til at kæmpe.

Kommissionen bygger dens rapport på 2600 interviews med kilder i regionen, da den endnu ikke har haft adgang til Syrien.

Rapporten indeholder en liste over de personer, der bør drages til ansvar for deres handlinger under borgerkrigen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip