FN-rapportør kalder Nordkoreas ledere for kriminelle

Skrevet af admin

22/01/2016

Dagens topnyheder

Tiden er kommet til formelt at anklage den nordkoreanske ledelse for kriminelle handlinger.

Det siger FN's særlige rapportør om menneskerettigheder i Nordkorea, Marzuki Darusman.

Han konstaterer, at der ikke er sket nogen fremskridt, siden en FN-rapport for to år siden beskrev nazilignende forbrydelser i Nordkorea.

- Ud over at fortsætte det politiske pres for at tvinge Nordkorea til at forbedre menneskerettighederne er det bydende nødvendigt at gå efter et kriminelt ansvar hos Nordkoreas ledelse, siger Darusman.

Kommentaren fra FN-rapportøren kommer få timer efter, at det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA skrev, at en amerikansk student er blevet anholdt i Nordkorea efter at have forsøgt sig med "fjendtlige handlinger" over for landet.

Rapporten fra 2014 om Nordkorea, som Darusman omtaler, konkluderede dengang, at en række af landets sikkerhedschefer og muligvis lederen, Kim Jong Un, burde stilles for en international domstol for at have beordret systematisk tortur, udsultning og drab.

Rapporten dengang førte til, at FN's Generalforsamling anmodede FN's Sikkerhedsråd om at overveje at sende sagen til Den Internationale Straffedomstol.

Det er kun Sikkerhedsrådet, der har bemyndigelsen til at sende sagen til straffedomstolen, men det er næppe sandsynligt, at de to permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet, Rusland og Kina, vil stemme for. De to lande er Nordkoreas traditionelle allierede.

Darusman, der var med til at skrive den famøse rapport fra 2014, har ikke haft mulighed for at besøge Nordkorea. Han er nægtet indrejse i landet.

/ritzau/Reuters