FN-resolution: Alle varer til og fra Nordkorea skal tjekkes

Et helt nyt krav til FN's medlemsstater kan være på vej, hvis et udkast til en resolution mod Nordkorea bliver vedtaget.

FN's Sikkerhedsråd har kurs mod at stramme sanktionerne mod Nordkorea, efter at det nordkoreanske styre tidligere på året udførte en atomprøvesprængning.

USA står bag udkastet til de nye sanktioner, og hvis det bliver vedtaget af Sikkerhedsrådet, vil der være tale om de hårdeste sanktioner mod regimet.

Nyhedsbureauet Reuters har set det amerikanske udkast, der bliver støttet af Kina.

Her fremgår det, at der er kommet en helt ny sanktion på listen, da resolutionen vil betyde, at al fragt til og fra Nordkorea skal kontrolleres.

Dermed bliver det obligatorisk for stater at tjekke indholdet af gods, der passerer ind eller ud af det pågældende land med retning til eller fra Nordkorea. Det skal sikre, at ulovlige varer bliver konfiskeret.

Tidligere har det kun været et krav, at lande kontrollerer nordkoreansk fragt, når der har været en begrundet mistanke om, at fragten indeholdt ulovlige varer.

Yderligere vil resolutionen stramme de nuværende sanktioner. Eksempelvis vil der blive lukket et smuthul for import og eksport af våben til og fra Nordkorea.

Det vil også blive forbudt at tage materiel, der direkte kan bidrage til nordkoreansk militær, med ind i landet. Det gælder eksempelvis køretøjer, der vil kunne blive ombygget til militære formål.

USA's FN-ambassadør, Samantha Powers, siger, at hvis de nye tiltag bliver vedtaget, vil det være "de hårdeste sanktioner indført af Sikkerhedsrådet i mere end to årtier".

FN har haft sanktioner mod Nordkorea siden 2006. De seneste blev vedtaget i 2013.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip