FN: Risiko for ny krig i Gaza af mangel på stabilitet

Der er fortsat ingen effektiv eller enig palæstinensisk regering på plads i Gaza, og hvis ikke der hurtigt opnås stabilitet, så vil en ny konflikt skylle ind over regionen, siger en FN-chef i selvstyreområdet tirsdag.

Robert Turner, der er direktør for FN's hjælpeorganisation, UNRWA, i Gaza, siger, at omfanget af ødelæggelser og hjemløshed efter juli-august-krigen er langt værre end først antaget. Han siger, at genopbygningen formentlig vil tage to-tre år, under forudsætning af at alt går planmæssigt.

- Jeg kan ikke se den nationale samlingsregering regere Gaza effektivt, siger Turner med henvisning til den teknokratregering, som blev aftalt mellem den vestligt støttede Palæstinensiske Myndighed og den islamistiske bevægelse Hamas, som dominerer Gaza.

- Hvis ikke vi opnår politisk stabilitet, så tror jeg, at hvis ikke der dannes en national palæstinensisk regering, ligesom jeg tror, at hvis ikke der bliver mindst en lettelse af blokaden, så vil der komme en ny krig, siger Turner til journalister.

Israel er gået med til at lette dets blokade mod Gazas grænser og tillade, at genopbygningsmateriale og andet gods skal kunne flyde mere frit ind i området, men det kræver, at en forsoningsregering får fuld kontrol med enklaven.

Igangværende uenigheder mellem Hamas og Den Palæstinensiske Myndighed, særligt om løn til Hamas-ansatte, har opretholdt spændingerne i Gaza, og strømmen af varer ind i området er gået i stå. Efter et raketangreb fra Gaza i sidste uge har Israel lukket grænserne i tre dage.

Økonomer i Gaza vurderer, at der hver dag i de næste seks måneder er behov for op til 400 lastbillæs med udstyr fra cement, til bygningsudstyr og maskiner for at opfylde behovet, men indtil videre er kun 75 lastbiler kommet frem med forsyninger.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip