FN suspenderer nødhjælp til 1,7 million syriske flygtninge

FN’s fødevareorganisation (WFP) mangler akut 380 millioner kroner og må suspendere fødevarehjælp til over 1,7 millioner syriske flygtninge i nabolandene til det borgerkrigshærgede Syrien.

På fredag skulle 800.000 syriske flygtninge i Libanon have modtaget madkuponer til december måned, men mangel på finansiering fra lande, der har lovet at bidrage, har betydet, at WFP er været tvunget til at suspendere sit fødevareprogram.

- 1,7 million flygtninge går nu vinteren i møde uden adgang til basale madvarer, og det vil få alvorlige konsekvenser, siger Dansk Flygtningehjælp i en erklæring.

Det er i Libanon, Jordan, Tyrkiet og Egypten, at hundredtusinder af flygtninge rammes af krisen. Alene i Libanon vil 800.000 syriske flygtninge på fredag mangle de fødevarekuponer på 180 kroner, der normalt bliver distribueret i starten af måneden for de mest sårbare flygtninge.

- Fødevareprogrammet sikrer helt basale madvarer til de mest udsatte syriske flygtninge – den gruppe der intet har, og det vil få meget alvorlige konsekvenser, at WFP har været tvunget til at suspendere sit program, siger Christian Jacob Hansen, sektionsleder for Dansk Flygtningehjælp i Mellemøsten og Nordafrika, og tilføjer:

- Syriske flygtninge bliver efterladt i en desperat situation, og vi risikerer at se desperate løsninger.

Sidste år oplevede Mellemøsten en rekord kold vinter, og Libanon havde voldsomme snestorme.

- Timingen er meget skidt, og kombinationen af manglende basal hjælp og en kold vinter er et stort problem – ikke mindst for familier, der må opgive deres boliger for at skaffe mad.

- 80 procent af regionens flygtninge bor udenfor formelle flygtningelejre i midlertidige teltlejre, beskedne lejeboliger eller sågar nedlagte bygninger, pointerer Christian Jacob Hansen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip