FN: Syriens regering slår tusindvis af fanger ihjel

Tusindvis af fanger, som har været tilbageholdt af den syriske regering, er blevet henrettet, banket til døde eller omkommet af torturskader.

En rapport fra en FN-undersøgelseskommission fremlægger mandag beviser på ekstreme forhold i præsident Bashar al-Assads syriske fængsler.

Rapporten beskylder regeringen i Damaskus for at gennemføre noget, der ligner "udryddelse af civile" i sine fængsler.

Det sker, fordi de tilbageholdte dør i et så "massivt omfang".

Samtidig rapporterer nyhedsbureauet dpa, at beviser indsamlet af undersøgelseskommissionen viser, at de tilbageholdte dør som følge af tortur, sult eller ubehandlede sygdomme i fængslerne.

- Det er indlysende, at myndigheder, som administrerer fængsler og varetægtscentre, er bevidste om, at folk dør i stort omfang, hedder det i rapporten.

Efterforskere fra FN beskylder det syriske regime for at begå forbrydelser mod menneskeheden. De opfordrer FN's Sikkerhedsråd til at vedtage sanktioner mod de ansvarlige og indlede en sag ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag.

Siden konflikten i Syrien begyndte i marts 2011, har de syriske myndigheder slået hårdt ned på civile, hvis de mistænkes for at støtte oppositionen eller agere illoyalt over for regeringen og præsidenten.

Rapporten dækker perioden fra marts 2011 til november 2015. Den bygger på 621 interview, blandt dem flere end 200 tidligere indsatte.

Undersøgelseskommissionen påpeger også, at jihadistiske grupper i landet har henrettet fanger. Den ekstremistiske gruppe Islamist Stat har offentliggjort flere af disse.

FN's eksperter i krigsforbrydelser har ydet juridisk støtte i 15 konkrete sager om ikkesyrere, som er rejst til Syrien for at deltage i krigen.

Forespørgslerne kommer ifølge anklager Carla del Ponte fra flere forskellige lande, men hun vil ikke oplyse hvilke.

Flere end en kvart million mennesker er dræbt i den syriske krig, der snart går ind i sit sjette år.

Den seneste uge er titusindvis af syrere flygtet fra Aleppo, hvor regeringsstyrker med støtte fra russiske kampfly har ført en voldsom offensiv.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip