FN: Syriske flygtningebørn er særligt udsat

Over en million syriske børn lever i dag som flygtninge, de fleste i nabolandene Libanon og Jordan. De befinder sig i en udsat situation, såvel fysisk som psykisk, fremgår det af en undersøgelse, foretaget af FN's flygtningehøjkommissariat, UNCHR.

Mange flygtningebørn er traumatiserede og ødelagte af borgerkrigen.

Hovedparten af de syriske børneflygtninge går ikke i skole, og mange især drenge tvinges til at arbejde for at kunne forsørge sig selv og deres familier på trods af store indsatser fra FN, frivilligorganisationer og nabolandene, fremgår det af FN-rapporten.

Små børn helt ned til syv-års alderen arbejder i farlige miljøer i både Libanon og Jordan for en yderst begrænset løn. Næsten halvdelen af de adspurgte flygtningehusholdninger i 11 af Jordans 12 provinser er helt eller delvist afhængige af penge, som børnene har tjent.

13-årige Abdallah bor sammen med sin familie i den jordanske flygtningelejr Zaatari. Sammen med sin far driver han en simpel forretning. På en trækvogn indsamler Abdallah tørt brød, som han pakker i sække og sælger som dyrefoder til en landmand i nabolaget.

Han står op klokken syv hver morgen og begiver sig ud med trækvognen og råber: - Tørt brød! Tørt brød! Har du noget tørt brød til mig?

- Jeg føler mig som en mand, fordi jeg arbejder, siger han.

Det handler ikke altid om, at de voksne i familien har et handikap, som gør dem uarbejdsdygtige. En mor i al-Zarqa i Jordan fortæller, hvorfor det er hendes søn og ikke hendes mand, der arbejder.

- En dreng kan affinde sig med at blive krænket og udsat for overgreb, men det kan en mand ikke. Derfor bliver manden hjemme, mens barnet går på arbejde, siger hun.

- Vores liv er ødelagt. Vi får ingen uddannelse, og uden uddannelse er der intet. Vi er på vej mod vores undergang, siger Nadia, som for nylig kom til Jordan

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip