FN-talsmand bekræfter møde i Geneve om Syrien-løsning

FN indkalder på ny til separate samtaler med de rivaliserende parter i den syriske konflikt. Møderne indledes om to uger i den schweiziske by Geneve.

Det er håbet i verdensorganisationen, at disse samtaler kan sætte skub i en egentlig fredsproces efter flere mislykkede forsøg.

- Invitationer til samtaler i Geneve er sendt ud for nogle dage siden, bekræfter Ahmad Fawzi, som er talsmand for FN.

Ruslands viceudenrigsminister sagde torsdag, at hans regering havde fået en invitation, og Rusland har planer om at deltage.

Flere end 215.000 mennesker meldes ifølge FN dræbt i Syrien, siden konflikten brød ud i foråret 2011.

Indtil syrerne i forlængelse af flere arabiske revolutioner begyndte at demonstrere i gaderne, havde det været fredeligt i landet i mange år.

Befolkningen i Syrien har været under skarp overvågning af en hel stribe efterretningstjenester. Men da regeringen knuste de utilfredse demonstranter, endte det hurtigt i et blodbad og en egentlig borgerkrig.

Samtalerne i Geneve er planlagt til at vare i fire til seks uger, og de vil hovedsageligt foregå på "ambassadør- og ekspertniveau."

FN's særlige udsending i Syrien, Staffan de Mistura, er vært for mødet.

Tidligere forsøg på at indgå en diplomatisk løsning mod fred i Syrien er strandet, og Mistura har tidligere på året sagt, at tiden ikke var moden til et tredje forsøg på en løsning i Geneve-regi.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip