FN: Tortur, sexvold og børnesoldater præger Sydsudan

Skrevet af admin

26/01/2016

Dagens topnyheder

FN's Sikkerhedsråd bør hurtigt indføre en våbenembargo mod Sydsudan, da det olierige lands præsident, Salva Kiir, og en oprørsleder igen og igen bryder en våbenhvile og fortsætter grove brud på menneskerettighederne i en to år lang borgerkrig, siger FN-monitorer i en ny årsrapport.

Rapporten nævner henrettelser, tortur, sexvold, bortførelser, rekruttering af børnesoldater samt ødelæggelser af hjem og hele landbrugsområder i en stadig optrappet krig mellem Kiir og hans politiske rival, separatistlederen Riek Machar.

Panelet bag FN-rapporten siger, at næsten hvert angreb, som parterne udfører mod en landsby, omfatter voldtægter og bortførelser af kvinder og piger.

- Alle parterne bruger med fuldt overlæg voldtægter som et taktisk krigsvåben - og der er ofte skrækkelige eksempler på gruppevoldtægter, siger FN-panelets leder, Payton Knopf.

Knopf siger i rapporten til Sikkerhedsrådet, at de menneskelige omkostninger i krigen på nogle områder kan sammenlignes med de menneskelige omkostninger i konflikterne i Syrien, Irak og Yemen.

- Rapporten beskriver, hvordan Kiirs regering købte mindst fire Mi-24 kamphelikoptere af Ukraine i 2014 fra en privat ukrainsk virksomhed til næsten 300 millioner kroner.

- Helikopterne har medført en ekspansion af krigen og styrket de kræfter på regeringens side, der ønsker en militær løsning, og som ødelægger fredsprocessen, hedder det.

Sydsudan, der har 12 millioner indbyggere, opnåede selvstændighed i 2011 og er verdens yngste land. FN-rapporten advarer om, at borgerkrigen kan eskalere voldsomt.

FN siger, at 2,3 millioner er blevet drevet på flugt i Sydsudan i de seneste to år, og at op mod fire millioner er truet af sult.

/ritzau/Reuters